Resepi
Resepi Keropok Losong Original !
Bahan-bahan
1. 5 cawan isi ikan kembung/selayang.
2. 2 1/2 cawan "potato flour or glutenous flour or sago flour".
3. 3 sudu kecil garam.
Bahan Sos Pencicah
1. 3 sudu besar cili giling.
2. 2 keping gula melaka.
3. 1 sudu kecil asam jawa.
4. 2 sudu gula.
5. 1/2 sudu kecil garam.
6. 2 sudu cuka.
7. 2/3 cawan air
Cara-cara penyediaan :
1. Bersihkan ikan,buang tulang dan kulit ikan (ambil isi ikan sahaja).
2. Potong isi ikan dan blend(tanpa air) sehingga hancur.
3. Masukkan isi yang diblend tadi kedalam mangkuk besar, uli dan masukkan tepung sagu sedikit demi sedikit dan gaulkan sehingga tepung habis.
4. Masukkan garam dan ambil sedikit adunan tadi dan gentel menjadi satu bentuk yang panjang.
5. Taburkan tepung kanji ke atas papan uli untuk mengelakkan adunan melekat.
Cara memasak :
1. Panaskan air di dalam periuk. Masukkan keropok setelah air mendidih,
2. Angkat keropok setelah ia timbul ke permukaan (bila timbul tandanya keropok dah masak)
*boleh digoreng sebelum rebus mahupun setelah direbus.
*untuk tahan lama, masukkan ke dalam freezer.
Cara memasak sos :
1. Masukkan kesemua bahan sos tadi. Tunggu sehingga mendidih. Untuk sos yang lebih pekat masukkan sedikit tepung jagung untuk pekatkan sos. Selamat Mencuba !
Bahan-bahan
1. 5 cawan isi ikan kembung/selayang.
2. 2 1/2 cawan "potato flour or glutenous flour or sago flour".
3. 3 sudu kecil garam.
Bahan Sos Pencicah
1. 3 sudu besar cili giling.
2. 2 keping gula melaka.
3. 1 sudu kecil asam jawa.
4. 2 sudu gula.
5. 1/2 sudu kecil garam.
6. 2 sudu cuka.
7. 2/3 cawan air
Cara-cara penyediaan :
1. Bersihkan ikan,buang tulang dan kulit ikan (ambil isi ikan sahaja).
2. Potong isi ikan dan blend(tanpa air) sehingga hancur.
3. Masukkan isi yang diblend tadi kedalam mangkuk besar, uli dan masukkan tepung sagu sedikit demi sedikit dan gaulkan sehingga tepung habis.
4. Masukkan garam dan ambil sedikit adunan tadi dan gentel menjadi satu bentuk yang panjang.
5. Taburkan tepung kanji ke atas papan uli untuk mengelakkan adunan melekat.
Cara memasak :
1. Panaskan air di dalam periuk. Masukkan keropok setelah air mendidih,
2. Angkat keropok setelah ia timbul ke permukaan (bila timbul tandanya keropok dah masak)
*boleh digoreng sebelum rebus mahupun setelah direbus.
*untuk tahan lama, masukkan ke dalam freezer.
Cara memasak sos :
1. Masukkan kesemua bahan sos tadi. Tunggu sehingga mendidih. Untuk sos yang lebih pekat masukkan sedikit tepung jagung untuk pekatkan sos. Selamat Mencuba !
Saya dah cuba buat .. alhamdulillah, menjadi .. tq admin utk resepi :D
ReplyDelete